Hei sinä vastavalmistunut, tiesitkö tämän?

Hei sinä vastavalmistunut, tiesitkö tämän?

Tornion nuorisotoimi onnittelee kaikkia ylioppilaita ja vastavalmistuneita!

Tiesithän, että jos kesätöiden suhteen ei tärpännyt, aivan ensimmäiseksi sinun täytyy ilmoittautua työnhakijaksi TE-palveluihin. Se kannattaa tehdä heti ensimmäisenä työttömänä päivänä kesäkuun alussa, jos kesätöitä ei ole. Ilmoittautuminen onnistuu verkossa osoitteessa www.te-palvelut.fi. Muista lukea ohjeet huolellisesti ja vastata palvelutarvetta koskeviin kysymyksiin. Muuten työnhakusi katkeaa parin päivän päästä, ja se täytyy laittaa uudelleen voimaan. On tärkeää, että työnhakusi pysyy voimassa koko ajan, katkoksitta. Tarkemmat ohjeet työttömäksi ilmoittautumiseen kannattaa tsekata Lapin Te-palveluiden videolta, joka löytyy näppärästi tästä alta.

Lisäksi on hyvä tietää, että vastavalmistunut voi saada Kelasta työmarkkinatukea tai peruspäivärahaa. Jos olet opintojen päättyessä työtä vailla, ilmoittaudu heti työttömäksi työnhakijaksi TE-palveluissa. Kela maksaa työttömyysturvaa aikaisintaan ilmoittautumispäivästä lähtien. Jos valmistunut täyttää työssäoloehdon tai hänellä on ammatillinen koulutus, työttömyysturvan omavastuuaika on 5 arkipäivää. Jos työssäoloehto ei täyty eikä ammatillista koulutusta ole, työmarkkinatukea voi saada noin 5 kuukauden odotusajan jälkeen. Kelasta valmistunut voi saada myös asumistukea. Asumistuki myönnetään ruokakunnalle eli yleensä kaikille samassa asunnossa asuville. Jos valmistunut on saanut asumistukea opiskeluaikana ja jää työttömäksi, tulojen muutos voi vaikuttaa asumistuen määrään. Tulojen muutoksesta pitää ilmoittaa Kelaan. Ja Kelan etuuksistahan saa lisätietoa muun muassa Kelan nettisivuilta www.kela.fi.

Ja syytä on myös muistaa, että Tornion Tohjaamo palvelee myös kesän ajan Discordissa Tohjaamon omalla Discord-kanavalla https://discord.gg/6bnsQ6x, sieltä tavoitat kesätorstaisin mm. Te-palveluiden, Tornion työvoimalasäätiön nuorten palveluiden ja Tornion nuorisotoimen henkilöstöä seuraavasti:

Te-Palvelut: torstaisin klo 9.00-15.00

Tornion Työvoimalasäätion nuortenpalvelut: torstaisin klo 14.00-15.00

Nuorten tieto- ja neuvontapalvelut sekä etsivät: 28.5.-2.7. torstaisin klo 13.00-15.00