Nuorten kesätyö-info

Nuorten kesätyö-info

Hei sinä nuori! Nyt on tullut aika hakea kesätöitä. Me ollaan kerätty sulle kattava infopaketti, jonka avulla voit valmistella itsellesi päheän työhakemuksen sekä parhaista parhaimman cv:n. Joten tsekkaappa tämä artikkeli ja ota vinkeistä koppi! Onnea työnhakuun ja muista, että jos kaipaat apua työhakemuksen tai cv:n parissa, ota yhteys Nuorisotiedotuspiste Aaltoseen, täältä löytyy etsivät ja nuoriso-ohjaajat sinua varten!
Aivan ensimmäiseksi voit tutustua muutamaan linkkiin, joiden kautta pääset hakemaan itsellesi kesäduunia. (klikkaa otsikkoa ja pääset sivulle)

kesätyöt.fi
Duunitorin ylläpitämä kesätyö-hakukone, jolla pysyt etsimään valtakunnallisesti vapaita kesäduunipaikkoja sekä myös kuntakohtaisesti.

Tornion kaupungin kesätyöt
Tornion kaupungilla on käytössä nuorten kesätyöseteli, jolla nuori voi hakea kesätyötä yrityksestä tai yhdistyksestä. Opinto-ohjaajat jakavat maaliskuun aikana kesätyösetelit 31.7. mennessä 15 vuotta täyttäville torniolaisille peruskoululaisille ja lukiolaisille. Ammattikoulussa opiskelevat torniolaiset nuoret hakevat kesätyösetelin Tornion kaupungin asiakaspalvelupiste Kompassista (os. Urheilukatu 4).

S-ryhmän kesätyöt
Työpaikkoja löytyy esimerkiksi Prismoista ja S-marketeista, ABC-liikennemyymälöistä sekä ravintoloista ja hotelleista. Osa kesätyöpaikoistamme on tarkoitettu nuoren ensimmäiseksi työpaikaksi lyhyen työharjoittelujakson kautta. Olemme Vastuullinen kesäduuni 2021 -kampanjan pääyhteistyökumppani.

Kesätöihin Tokmannille
Tokmanni tarjoaa: kesätöitä myymälöissä (18 vuotta täyttäneet), kesätöitä puutarhaosaajille puutarhamyymälöissä (18 vuotta täyttäneet), tutustu työelämään ja tienaa -harjoittelujaksoja 14-17 – vuotiaille, liiketalouden opiskelijoille oppisopimuspaikkoja (myös alle 18 vuotiaat voivat hakea)

Siinäpä muutamat linkit, joiden kautta varmasti pääset hyvin alkuun. Pieni vinkki tähän kohtaan,- välttämättä jokainen paikka ei erikseen ilmoita ottavansa kesätyöntekijöitä, vaan joskus kannattee ottaa suoraan yhteyttä työpaikkaan, jos sulla on joku erityinen paikka mielessä ja juuri sitä ei vaikka nuilta listoilta löytynyt. ”Kysyvä ei tieltä eksy”, niinhän se vanha sananlaskukin kertoo.
Sitten kun se mieluinen duunipaikka sattuu kohdalle ja päätät hakea sitä, seuraava steppi sulla on kirjoittaa työhakemus sekä mahdollinen cv, eli ansioluettelo. Jos mielesi valtaa tässä kohtaa ajatus. ”miten mie noi sit väsään?”, älä huoli me ollaan kerätty sulle aika kattava ohjeistus siitä, miten saat hoidettua nuo asiat kunnialla haltuun!

Työhakemus

Työhakemus on perinteisesti tiivis, korkeintaan muutaman sivun mittainen teksti, jossa täydennetään ansioluettelon tietoja ja ennen kaikkea pyritään osoittamaan motivaatio haettavaa tehtävää kohtaan
Vaikka perinteinen hakemuskirje on kirjallinen, voit hyvin erottua joukosta myös esimerkiksi videohakemuksella.
Millainen on hyvä työhakemus?
Ainakin sellainen, joka kertoo osaamisestasi, taustasi ja persoonastasi – mieluiten vielä sujuvasti kirjoitettuna, selkeällä rakenteella sekä kieliopillisesti virheettömästi.
Älä erehdy kertomaan vain itsestäsi, vaan keskity siihen, millaista hyötyä tuot mukanasi työnantajalle. Osoita hakemuskirjeessä, että olet tutustunut yritykseen nettisivujen tai sosiaalisen median kautta, ja tiedät, millaiseen työpaikkaan olet hakemassa.

 1. Aloita tiiviillä esittelyllä itsestäsi 
  Kerro itsestäsi informatiivisesti ja tiiviisti, mutta tuo rohkeasti mukaan myös persoonaa. Käytä myös työpaikkailmoituksessa mainittuja avainsanoja. Älä unohda työnantajan näkökulmaa – kerro etenkin ammatillisesta profiilistasi.
 2. Kerro, mitä sinä voit tuoda työnantajalle
  Kerro tässä vaiheessa hakemusta, millaista tehtävään liittyvää osaamista tai kokemusta sinulle on kertynyt urasi tai opintojesi aikana. Mainitse aiemmat työtehtäväsi, jotka ovat merkittäviä nyt hakemasi tehtävän kannalta tai korosta koulutustasi, mikäli se on suurin vahvuutesi juuri tähän tehtävään.
 3. Osoita motivaatiosi 
  Kerro viimeistään tässä vaiheessa, miksi haet juuri tätä työpaikkaa juuri tässä yrityksessä. Mikä siinä on erityisen kiinnostavaa? 
  Osoita, että olet tehnyt kotiläksysi ja kerro, miksi juuri tämä työ on poikkeuksellisen houkutteleva. Kerro myös, millainen (positiivinen) mielikuva sinulla on yrityksestä ja miksi haluaisit tuoda työpanoksesi juuri heille.
 4. Kerro luonteestasi
  Avaa myös hieman persoonaasi ja kerro samalla tärkeimmistä ominaisuuksistasi, jotka voit tuoda työhön.
  Jos olet sinnikäs, looginen, äärimmäisen visuaalinen tai lyömättömän hyvä tiimikaveri, on tässä hyvä hetki kertoa siitä. Kerro myös, miten aiemmat kollegasi tai ystäväsi kuvailevat sinua ja miten ominaisuutesi näkyvät päivittäisessä työssäsi.
 5. Tiivistys tärkeimmistä ominaisuuksistasi
  Tiivistä loppuun vielä kolme tärkeintä asiaa, jotka toisit mukanasi hakemaasi työhön – räätälöi nämä aina haetun paikan mukaan. Nämä voivat olla esimerkiksi alan asiantuntemuksesi, ongelmanratkaisukykysi sekä tinkimätön asenteesi.
  Pyydä ystävää tai tuttavaa oikolukemaan hakemuksesi, jotta sinne ei jää kirjoitus- tai kielioppivirheitä. Muista aina tarkistaa, ettei hakemukseen jää tietoja tai mainintoja, jotka viittaavat edelliseen hakemaasi työhön.

Mitä hyvä hyvä cv pitää sisällään?

Kun laadit cv.tä, tulisi sen olla selkeä ja sinua hyvin edustava. Ilmoita kaikkien tietojen yhteydessä milloin olet minkäkin koulutuksen tai kurssin suorittanut.
CV.n sisällössä olisi tultava esille seuraavat asiat.

 • Yhteystietosi, nimi, osoite, puhelinnumero, sähköposti osoite, syntymäaika ja halutessasi sivilisääty ja lasten lukumäärä.
 • Profiili, jossa kerrot lyhyesti itsestäsi, vahvuudet ja heikkoudet.
 • Työkokemus, jossa kerrot kaikki työkokemuksesi. Tutor-toiminta ja, tet- jaksot, harjoittelu paikat, kesätyöt jne.
 • Koulutus, jossa kerrot kaikki ammatilliset koulutukset mitkä olet suorittanut.
 • Kurssit, jossa kerrot kaikki lisäkoulutukset. Ensiapukurssi, kerhonohjaaja koulutus, järjestyksenvalvoja koulutus, hygieniapassi jne.
 • Kielitaito, mitä kieliä puhut ja kuinka hyvin.
 • Ajokortti, ajokortista kirjain sarja riittää.
 • Tavoitteet, mitkä ovat sinun tavoitteesi elämässä ja urallasi?
 • Asepalvelus, milloin suoritettu ja missä.
 • IT-taidot, mitkä ohjelmat hallitset ja kuinka hyvin.
 • Harrastukset, kerro lyhyesti mitä tykkäät tehdä vapaa-ajallasi
 • Suosittelijat, voi olla esimerkiksi opettaja tai entinen pomo.

Hyvä cv pitää sisällään tietoja sinusta lyhyesti, mutta selkeästi kerrottuna. Hyviä cv malleja löytyy todella monelta sivulta googlettamalla netistä.
Hyviä sivustoja on www.cvmaker.fi ja www.ansioluettelo.net joista löytyy mm, tietoa ja malleja cv.n ja työhakemuksien tekoon. Ohjelmat on ilmaisia.

Ja näin olkaapa hyvä! Tällä setillä pääset varmasti hyvin eteenpäin ja saat annettua itsestäsi hyvän kuvan työmarkkinoilla. Muista, että työhakemuksia jättäessä saa käyttää omaa myös mielikuvitusta ja monesti hyvä tapa erottua muista hakijoista, on lisätä hieman omaperäisyyttä hakemuksiin. Yksi hyvä esimerkki on tehdä työhakemus vaikka kokonaan videon muodossa! Nuorisotiedotuspiste Aaltosesta löytyy osaava henkilökunta sekä hyvät laitteet/puitteet tämänkin asian suhteen 😉 Joten ei muutakuin onnea matkaan ja rohkeasti etsimään itsellesi sitä mieluisaa duunipaikkaa.