Kevään 2021 yhteishaku

Kevään 2021 yhteishaku

Kevään 2021 yhteishaku ammatilliseen koulutukseen ja lukiokoulutukseen.

” Mä toivon et sä menestyt, niin miten sä sen koet, ei niin miten joku sen kuvittelee. Mä haluun et sä erehdyt, jotta voit oppia olemaan armollinen toisia kohtaan. Susta tulee, susta tulee, jotakin suurta. Muiden puheet, muiden puheet ei sitä muuta. Kevyesti kurkota tähtiin, älä pidä piilos sun liekkii, laula mulle, laita vaik silmät kii, mitä välii mitä noi miettii.
Mä toivon et sä löydät sun paikan ja merkityksen, pienen mut silti niin tärkeän. Mä haluun et sä uskallat myöntää miten pelottaa ja sitten sen askeleen ottaa. Jos susta tulee, jos susta tulee jotakin muuta, muiden puheet, muiden puheet ei sitä muuta. ”

-Jukka Poika, Kurkota tähtiin-

On jälleen se aika vuodesta, kun on aika pysähtyä, ja miettiä, mitä haluaa tehdä aikuisena. Osalle tuo valinta on voinut jo pitkäänkin olla hyvin selkeä, osalla taas ei ole aavistustakaan, mitä työtä haluaisi aikuisena tehdä. Ammatinvalintakysymykset ovat niitä elämän pieniä-suuria pohdintoja, mutta on syytä muistaa, että ne eivät välttämättä ole lopullisia eli ei paniikkia, jos oma ammattiala ei ole vielä selvillä. Elämä on yhtä kouluttautumista ja uuden oppimista eikä mikään opiskelu ole missään vaiheessa turhaa, päinvastoin. Huomattavasti parempi vaihtoehto on se, että lähtee opiskelemaan jotakin, vaikka se ei olisikaan loppuelämän ala kuin se, että jää vaan hengailemaan kotiin.

Jos siis olet tilanteessa, jossa sulla on selkeä visio omasta tulevaisuudestasi, niin suuret onnittelut ja hirmusesti tsemppiä yhteishakuun, mutta jos taas asia vielä mietityttää, niin ei ressiä! Opinto-ohjaajat kouluilla jeesaavat mielellään, läheisten kanssa voi asiasta keskustella, nuorisotyöntekijät myöskin mielellään pallottelevat ajatuksia kanssasi ja netistä löytyy myös roppakaupalla erilaisia sivustoja, joissa on tietoa eri ammattialoista. Lisäksi omaa pohdintaa voi helpottaa esimerkiksi erilaisten ammatinvalintatestien tekeminen, niitäkin on monenlaisia. Yksin ei siis missään nimessä tarvitse jäädä pähkäilemään.
Seuraavassa on hyrymykket linkkejä, jotka kannattaa tsekata, jos yhteishaku vielä mietityttää. Ja yhteishakuhan tehdään www.opintopolku.fi -sivustolla

Yleistä pohdintaa yhteishausta, ammatti- ja lukiokoulutuksesta ja muuta hyödyllistä tietoa:
https://www.nuortennetti.fi/koulu-ja-tyo/peruskoulun-jalkeen/yhteishaku/

Ammatinvalintatestejä:
https://asiointi.mol.fi/avo/responsive/front-page.xhtml
https://noodi.me/
https://www.kunkoululoppuu.fi/duunikone/
https://www.studentum.fi/EducationTest/Start/11

Tietoa ammateista:
https://opintopolku.fi/wp/fi/
https://www.ammattiosaaja.fi/
https://www.studentum.fi/